Masak penat2 tetiba basi...grrrr.... nak petua!!!!!!
Petua 1:
Teringat masa open house hari tu, ku, mak ku dgn adik ku masak sayur lodeh...pastu nak masak sup ayam, so suruh la incik hubby angkat periuk sayur lodeh letak kat bawah nak gantikan dengan periuk sup..incik hubby punya beriya2 tak nak letak kat bawah sbb katanya nanti cepat basi...benar atau tidak..cuba lah sendiri..weeee....(selama ni kalau kenduri ku selalu letak periuk besor2 tu kat lantai, tak pasti pulak time bila lauk tu basi pasal time kenduri kan pas makan, bungkus lagi..mana nak perasan..tinggal periuk kosong jek)
note kecik: sayur lodeh tu besok paginya baru basi..kan pakai santan kan...(tak nak kalah..hik)
Petua 2:
Cerita sayur lodeh lagi..almaklumlah orang johor..seminggu lepas raya kat office nak wat open office..masing2 dah siap2 dengan menu masing2..ku pulak masih terkebil2..lastly, ada member request masak sayur lodeh..alamak!!!mampuih aku...hela nafas sekejap..pastu ok la, member punye pasal..huhuhuhu....Dah setuju baru otak ni berfikir camne nak masak? tak basi ke...pegi kje kul 5.30 pagi, nak makan lunch hour kul 1.00 tgh hari...fikir punye fikir, ahh..tipon mak laa...ekekekeke...mak kata xyah susah2 hati..kalo takut cepat basi, tumis dulu bahan2 blend...owh ye ke???nasib ada mak..syg mak..
note kecik: masak sayur lodeh kul 3.00 pagi..(haru..)...sampai lunch time masih segar bugar lagi sayur tu..
Petua 3:
Yang ni ku baru tau..member satu office bagitau..katanya kalau tak nak nasi cepat basi jangan biarkan nasi yang kita masak tu basi sendiri dlm periuk nasi..eh cmne ek...? maknanya kalau biarkan nasi tu basi dalam periuk nanti periuk tu merajuk, so lain kali kalau masak nasi pakai periuk yg sama cepat lah nasi tu basi..iye ke??...
note kecik: patut la nasi ku cepat basi..ingatkan salah periuk..baru tukar periuk pulak tu..grrrr....
No comments:
Post a Comment