Wednesday, May 2, 2012

Ayam Panggang Mak Buyung

Dah beberapa hari mak buyung senyap je kan...entahlah..sekarang ni takde hati nak update blog..facebook pun terbengkalai...nak kata sakit ke, muntah-muntah ke, takde la pulak..tapi tetibe rasa loya...nak buat tu loya..nak buat ni loya...manjanyaa lahai....


Hari minggu lepas Eima lepak kat rumah ditemani mak mertua sebab incik hubby pergi outstation..Bila mak mertua ada kat rumah eima memang rajin main masak-masak..Alkisah, terhasillah nasi ayam panggang versi eima...


Layan gambar dulu laa yea..walaupun rupa taklah sehebat chef-chef yang buat tapi rasa tetap ada..hahahahaha...=D




Okey nak resepi ke?? Sebenarnya malu nak kongsi resepi tapi eima ni kalau tak tulis lain kali eima lupe letak ape tau..sebab eima suka bege2 (campur2) resepi...=) 

Resepi: 

Ayam sekor (potong 4)

Bahan-bahan untuk perap:

Bawang besar, bawang kecik, halia (kisar)

Sos Cili

Serbuk cili

Knorr pasti sedap

Mix Herbs (yang ni sukati nak letak boleh..takde pun takpe)

Kalau nak lagi sedap letak madu...tapi yang ni eima tak letak madu sebab tetiba loya manis-manis...~pulak~..=)

Peraplah agak-agak setengah jam..lagi lama lagi sedap sebenarnya..lepas tu panggang dengan suhu 180 darjah celcius...panggang sebelah dalam setengah jam..lepas tu terbalikkan, panggang lagi setengah jam..kalau ayam tu besar saiz dia..nampak macam kureng masak..tambah laa lagi min dia okey...=) 

Siap!!! dah boleh makan...=)


4 comments:

  1. sedapnyerr..!
    nanti boleh try.. :)

    ReplyDelete
  2. heheheheh..cube tau..pastu jgn lupe publish dkt blog...=)

    ReplyDelete
  3. sedapnye..rajin memasak..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. time rajin tu sebulan skali jek..=D

      Delete