Friday, May 3, 2013

PAPRIK AYAM SUKA ATI

Sebab ape panggil paprik ayam suka ati??? Sbb ter'derhaka',,,masak mana yg sempat je...almaklumlah,, baby kecik menguak2 minta susu :-P
Alkisah,, ayam tinggal bahagian daging yg tebal2 tu,, yg bahagian sedap semua dah masuk perut,, so, incik hubby kata masak je laa pape,, sayang kan pandai "oter2" resepi....
Maka dgn penuh rasa confident,, masak nasi dulu,, nasi planta okeh...taknak kalah..hahaha...pastu ayam masak camni, sure korang rasa kelainan dlm masakan,, chewah!!!!

Bahan2:
Ayam
Serbuk kunyit
Serbuk kari
Knor pasti sedap

Bawang putih
Sos tiram
Sos cili
Carrot
Kacang badam
Cili padi

Cara memasak:

Ayam potong dadu (gaul dgn serbuk kunyit, serbuk kari & knor pasti sedap)
Gorengkan ayam dulu
Minyak goreng ayam jgn buang tau,, keluarkan sikit minyak gorengan td sbb kita pakai utk menumis je,,
Masukkn bwg putih, sos tiram, sos cili,, masak sampai keluar minyak
Letak air sikit,, masukkn carrot (ada tu je kat uma)....bole letak segala mcm sayuran yg korang suke,, kan paprik guna byk sayur kan...:-P
Bila dah mendidih, masukkn ayam goreng dgn cili padi,, biarkan sekejap...
Agak2 kuah pekat mengikut citarasa korang,, tutup api dan hidang...;-)
Eima letak skali kekacang didlmnya...bg krup krap krup krap bile mkn...hohoho...

P/s: resepi ni tak guna garam dan aji tau sbb sos tiram dgn sos cili tu dah ummphhh...kalo korang nak letak pun takpe..lol...

No comments:

Post a Comment